instant summer! - shortjes met Nederlandse tutorial

Toen ik op de blog van Sofie haar maaksel voor de Sew Challenge zag, dacht ik: 'Oh, shortjes! Dat moet ik ook nog maken!' En shortjes in katoen, ideaal om mijn stapel katoenen stofjes wat te verkleinen. Voor zo'n shortje heb je niet veel nodig, dus perfect om van wat kleine lapjes vanaf te geraken. Zo gezegd, zo gedaan!


Ik gebruikte ook het gratis patroon dat je hier vindt, de city gym shorts van Purl SOHO.
Voor mijn 5-jarige, maakte ik de 4/5 jaar en die zit perfect. 
Het patroon zelf vind je als je op bovenstaande link wat naar beneden scrollt, de onderste regel bij materials (A free Kids’ City Gym Shorts Template available here) Je hebt ze zelfs voor volwassenen, maar daar waagde ik mij nog niet aan :)Voor de niet (zo goed) Engelssprekenden, onderaan een snelle Nederlandse tutorial. Voor de afbeeldingen kan je steeds terug gaan kijken naar de originele tutorial.Ik laat u graag overtuigen door de foto's!
Kan u raden welk mijn probeersel was? Dus het eerste shortje?
Kan u raden welke van de 4 mijn favorietje is? En dat van de dochter?

Het is tevens een ideaal projectje om restjes weg te werken! Je hebt niet veel nodig en kan zelfs voor voor- en achterpand een ander stofje nemen, i-de-aal!

Vertaalde tutorial:

A. Knippen (naadwaarde is inbegrepen)
1. knip 2x voorkant shortje (in spiegelbeeld)
2. knip 2x achterkant shortje (in spiegelbeeld)
3. knip de tailleband 12cm op voor maat 2j: 58,5cm  / 3j: 61,5cm / 4-5j: 68cm / 6-7j: 73cm / 8-9j: 78cm / 10j: 82,5cm  /11j: 85cm
4. knip elastiek van 2cm breed voor maat 2j: 49,5cm  / 3j: 52cm / 4-5j: 54,5cm / 6-7j: 57cm / 8-9j: 60 cm / 10j: 62cm  /11j: 65cm * Gebruik deze afmetingen met gezond verstand en meet altijd even na op de buik van je kindje vooraleer je knipt en naait.
5. Je hebt ook biais nodig, ik gebruikte voorgemaakte, maar je kan die uiteraard ook zelf maken. Voor de kids heb je 2 keer min. 76cm nodig (max. 122cm), dus in totaal iets van een 152 tot 244cm.

B. Naaien (steeds op voetjesbreedte, tenzij anders vermeld)
1. Naai de 2 voorkanten aan elkaar met de twee binnenbochten goede kanten op elkaar. Overlock of werk af met zigzagsteek.
2. Naai de 2 achterkanten aan elkaar met de twee binnenbochten goede kanten op elkaar. Overlock of werk af met zigzagsteek.
3. Naai het kruis van voor- en achterpand met goede kanten op elkaar en overlock of werk af met een zigzagsteek.
4. Naai het biais aan beide kanten helemaal rondomrond, van zijkant over kruis tot andere zijkant op ongeveer 2mm (bv. van zijkant voorpand tot zijkant achterpand.) Je kan de biais mooi dubbel strijken en dat dan in 1 keer opnaaien - lekker makkelijk
5. Leg de biais van het voorpand op de biais van het achterpand zodanig dat het stiksel van de biais van het voorpand ligt in het midden van de biais van het achterpand. Naai tot je aan de kromming komt. Bij mijn 4/5 jaar was dat ongeveer 15cm.
6. Strijk de tailleband biaisgewijs (dus eerst slechte kanten opeen, op z'n langs, dan beide kanten nog es naar het midden. Naai dan de korte kanten met goede kanten op elkaar zodat je een tunnel krijgt.
Draai het shortje binnenstebuiten. Stik de tailleband aan het shortje - goede kant van de tailleband tegen slechte kant van shortje (de naad legde ik op middenachter). Naai in de eerste vouw, dus op net geen 3cm. Draai dan het shortje en dus ook de tailleband met de goede kanten naar buiten. Vouw de tailleband om en stik deze vast op 2mm van de rand. Laat een stuk van ongeveer 4cm open om je elastiek door te rijgen.
7. Speld een veiligheidsspeld aan 1 kant van de elastiek en rijg deze in je shortje. Ben je rond dan naai je je elastiek vast (zigzag ook eens goed, zodat hij zeker niet uitrafelt)
8. Stik de rest van de tailleband verder dicht op 2mm en je bent klaar!

Et voila! That's it! Hier gaan er nog wel een paar volgen :)

PS:
Patroon: city gym shorts van Purl SOHO
Stofjes: vogeltjes is een restje van deze jurk van Marie-Paule, roze met driehoekjes en blauwe met wasbeertjes komen van Veritas, witte met zwart komt van bij Pieke Wieke en het zwarte soft cactusje met beren is een restje van Sofie.
12 opmerkingen

 1. Dankjewel voor de mooie uitleg! Toffe shortjes..kunnen we je uitleg pinnen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig!!! Laat dat blotebenenweer maar komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oh leuk! misschien waag ik er mij eens aan om eentje voor mezelf te proberen, ze lijken mij zalig als pyjamashortje ook

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schitterende collectie! Instant zomergevoel, wauw!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die shortjes liggen staan hier ook op de verlanglijst. Bedankt voor de nederlandstalige uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Superleuk! Ik heb al gedacht voor mezelf enkele exemplaartjes te maken. Leuk om over een bikinibroekje te dragen in de zomer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldig! Toen ik las "ook voor volwassenen" dacht ik meteen aan een zomers pyjamabroekje voor mezelf. Weer een projectje bij op de lijst 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo'n vrolijk naaiprojectje, dat is echt ideaal om helemaal in het nice-weather-up-ahead-sfeertje te komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bedankt voor de vertaling! Nu kan ik er direct mee aande slag, heb nog massa's katoentjes hiervoor ��

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo tof! Die ga ik ook eens uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen