Sew Challenge Accepted! Thurlow trousers

In januari maakte ik opnieuw duo's voor een volgende reeks van de Sew Challenge.

Ik kreeg mijn criteria van Rineke:
1. Gebruik stof uit je voorraad of recycleer
2. Naai een goed zittende broek voor jezelf
3. Gebruik een techniek die je nog niet eerder gebruikte bij het naaien

Enter: de Thurlow Trousers
Toen Babarum op ons naaiweekend haar stoffen en patronen etaleerde, viel mijn oog op deze stretchviscose. Ik vertelde Jelle toen al dat ik eens een broek wou maken, maar het perfecte patroon nog niet had gevonden. Zij raadde mij de Thurlow trousers van Sewaholic aan.

Toen ik de criteria van Rineke bekeek, wist ik dat het zover was. Ik zou die broek moeten maken. Uit die stof. Voor nummer 3 moest ik het patroon nog es goed bekijken en ja hoor, er zaten paspelzakken in. En dat had ik nog nooit gedaan. Voila. Triple check. 

Wat ik vond van het patroon en de instructies?
- niet zo'n goede matentabel. Ik las al dat de broek groot uitviel, dus ik koos maat 6 en knipte die maat uit het flutpapier (je weet wel, van dat dun bruin). Nu is ze toch nog te groot. Ligt dat nu aan het feit dat ik een rekkende stof gebruikte? Zou best kunnen. Daarvoor zal een tweede exemplaar nodig zijn... In elk geval, deze is te groot. *zucht*
- Ik heb een paar patroondelen over. Er staat in de instructies dat je de stof dubbel moet leggen en zo komt het dat ik nu een patroondeel 10, 15 en 16 over heb. En oh ja, voor de 2 patroondelen 13 vond ik niet echt een nut, dus die liggen er ook nog, haha
- duur... 
- niet voor beginners! Ik was heel blij dat ik deze Sewalong vond, die met meer stappen en foto's toch heel wat verduidelijkte voor mij.
Mijn oog viel ook pas op het feit dat de naadwaarde 1,5cm was, toen ik al halverwege was. 

 Wat paste ik aan? 
-  De pijpen versmalde ik al 6cm, zodat het een rechte broek zou worden, en geen broek met olifantenpijpen
- Ik zoomde 8cm om, i.p.v. de inbegrepen 4cm. En nu is ze nog lang!
- Ik gebruikte een extra magneetsluiting en deed daarmee ook de stof van mijn broek wat kapot. :( Volgende keer misschien toch maar gewoon een zichtbare knoop. Het haakje dat ik er oorspronkelijk voor kocht, kreeg ik niet fatsoenlijk bevestigd. Of je zag duidelijk 1 van de twee delen, of het paste niet goed op elkaar. En na 4 keer opnieuw proberen terwijl je tijd verder tikt, besloot ik dus maar over te gaan tot magneetsluiting...

Wat ik vind van de broek? 
 Ik ben niet echt enthousiast... De stof vind ik nog steeds heel mooi en speciaal, maar ze gaat supersnel kapot. Ik heb nu op verschillende plaatsen al 'haakjes' omdat ik terug moest lostornen, of omdat ik er met mijn nagel achter bleef hangen. Je ziet dan direct de witte achterkant van de stof en dat vindt mijn perfectionistisch oog niet ok.
Qua pasvorm vind ik ze te groot, al weet ik niet of dat nu een volledige maat kleiner zou kunnen. Zeker als ik de foto's heb bekeken, zit ze achteraan verre van goed.  Criterium 'goed zittende broek' heb ik dus helaas niet gehaald.
Ja, ik vrees dat ik toch nog eens een tweede Thurlow zal moeten maken hรจ, uit niet rekkende stof (en ehm, ik heb nog jeans liggen.... :p)Rineke, ik hoop dat je toch een beetje trots op me bent?

PS:
Patroon: Thurlow trousers van Sewaholic 
Stof: Babarum 

Deze dames tonen vandaag ook welke criteria zij kregen en wat ze ervan bakten naaiden:

15 opmerkingen

 1. Wauw Davina, dit kan tellen qua challenge. Voor een eerste exemplaar vind ik ze nog niet zo slecht qua maat hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo slecht passen vind ik ze toch niet... Goed gedaan !!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. amaai, keiknap dat je die broek maakte, maar ik volg je wel dat deze een tikkeltje te groot is en dat een maat kleiner mss net niet lukt... ik vind het alleszins super als uitdaging en bij de tweede komt dit zeker en vast goed ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op foto vind ik ze toch niet zo slecht passen hoor! Mooie stof!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het een mooie broek. Maar ik snap heel goed hoe frustrerend het is als het patroon niet helemaal bevalt. Maar hij staat je mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Broeken, ze zijn moeilijk hรฉ! Ik ben intussen mee met hoe ik de achterkant moet aanpassen bij broekpatronen voor mezelf (zithoogte verhogen, "flat bottom adjustment" en verlengen), maar bij mij zijn het de voorkanten die nog lastig zijn. Ik vind dat de jouwe daar wel mooi past!

  Misschien dat een deel van je "te groot" frustratie inderdaad aan de stofkeuze ligt. Ik maakte hetzelfde broekpatroon 3x in verschillende stoffen (alle niet rekbaar, maar flanel bijvoorbeeld had toch ietsje meer rek dan wol) en zelfs daar is het pasvormverschil gigantisch. Dus misschien is de maatvoering wel goed als je een totaal niet rekkende stof gebruikt?

  Hoe dan ook: chapeau voor jou! Broeken, ze zijn een uitdaging :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben super trots op je! Ik had het je ook niet makkelijk gemaakt hรจ ;-). Ik vind 'm heel mooi, al snap ik je punt over de maat wel, maar zo op de foto's lijkt hij goed draagbaar, hoor! Het stofje is ook zo leuk <3. Hoe waren de paspelzakken om te maken? Ter afsluiting nog een daverend applaus ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een broek van de perfecte pasvorm is zowat het moeilijkste wat er is... zelfs in de juiste maat blijft het proberen en aanpassen omdat iedereen andere heupen, billen, ... heeft... Dus ik vind dat je wel geslaagd bent want je komt toch al serieus in de buurt van een mooie pasvorm!

  En nog meer respect voor het doorzetten... met overgebleven patroondelen, onduidelijkheden, een moeilijk stofje, .... een mens zou al voor minder de boel aan de kant smijten!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nu moet ik eerlijk zeggen... wat jij daar allemaal opsomt, zie ik niet op de foto’s! Broeken zijn gewoon keimoeilijk. Maar wel een mooi model. Op naar de volgende, zou ik zeggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw, wat een uitdaging dat je aannam!
  Jammer dat het voor je gevoel niet ok is, op de foto's lijkt het wel goed maar jij moet er natuurlijk mee rondlopen ;-)
  Chapeau dat je dit maakte en zelfs nog erover denkt om een volgende te maken ;-) !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo jammer dat je er niet tevreden over bent... Op foto ziet het er nochtans niet zo slecht uit vind ik. Na wat aanpassingen aan de pasvorm zou de broek je helemaal geweldig staan denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuke invulling van de drie punten maar wat jammer dat het allemaal een beetje tegen viel en de teleurstelling met de stof. Toch is een mooi plaatje. Ik vind het geweldig dat je het allemaal zo eerlijk op 'papier' hebt gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een uitdaging! Ik vind eigenlijk wel dat je het er heel goed vanaf bracht. De broek oogt goed, jammer dat ze te groot zit en dat de stof niet helemaal doet wat je verwacht. Maar ik vind dat niet alleen Rineke, maar ook jijzelf best trots mag zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind je broek er eigenlijk heel mooi uit zien hoor!
  Hoop dat je er toch plezier van gaat hebben want het zou zonde zijn van je harde werk!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Op foto vind ik ze toch niet slecht :-) niet gemakkelijk zo een broek maar de volgende zal wel ok zijn! :-)

  BeantwoordenVerwijderen