Het leven van een leerkracht (3) - het saaiste gedeelte van de job

Leerkracht zijn is een uitdaging, waarin geen twee dagen hetzelfde zijn. Saai kan ik mijn job dus echt niet noemen. Maar toch zijn er zo'n drietal keren per schooljaar die momenten waarin ik mij steendood verveel en de minuten lijken te kruipen: de examentoezichten...


Van ons wordt op school verwacht dat we 'actief toezicht doen'. Dat is uiteraard het beste voor de leerlingen. Onder 'actief toezicht' wordt verstaan dat je als leerkracht niet vooraan een boekje of een krant zit te lezen, maar dat je rondwandelt, en vooral (uiteraard) goed oplet dat er niet gespiekt wordt, op één of andere manier.

Gsm's van de leerlingen zitten in de boekentassen en moeten uit staan, dus normaal gezien kan er op dat vlak niet gestoord worden.

In het begin heb je best nog wel wat te doen: proefwerken uitdelen (ervoor zorgen dat iedereen het juiste heeft, wat makkelijker lijkt dan het is soms...), kladbladen controleren en paraferen, kijken of ze niet toch iets op de bank hebben liggen dat niet mag..  maar dan zijn we 10 minuten bezig en krui-huipt de tijd. Na anderhalf uur mogen ze afgeven - en niet eerder. En als je dan geluk hebt, beginnen ze ook dan af te geven. Dan kan je wat op volgorde steken enzo :) Als je pech hebt, werkt bijna iedereen tot het laatste moment en verveel je je nog langer.

Ze doen dat expres hoor, ik ben er al achter. Die examentoezichten zo saai maken hè. Ah ja, dan vlieg je achteraf eens zo hard in je verbeterwerk, blij dat je iets te doen hebt, haha.

Ik kreeg donderdag van 21 lln proefwerk Nederlands binnen (13 pagina's, maar met prentjes enzo) en vrijdag van 7 klassen proefwerk Engels (6 pagina's). Dat zijn ehm... een 140-tal leerlingen. In totaal dus pakweg 1113 pagina's, die ik met véél plezier verbeter, want da's tenminste niet saai!

Ik wou ook wat grappige proefwerkantwoorden delen, maar ik denk niet dat mijn directie het leuk zou vinden, moest ik proefwerkvragen publiceren ;) In plaats daarvan link ik graag door, naar mensen die dat wel deden, zodat je toch een beeld krijgt: 17 ontzettend bijdehande antwoorden op toetsen: hier

1 opmerking

  1. Oh ja ik begrijp u volledig. Dat is soms echt vechten om wakker te blijven ;-)

    BeantwoordenVerwijderen