Berichten

Berichten uit juli, 2014 weergeven

Doris

Afbeelding
Eind juni begon ik aan het patroontje van Doris, een patroontje voor een T-shirt van de Facebookgroep Handwerk.
Ik ging de mist in met de mouwen (te weinig concentratie!) en dus vloog het ding een tijdje aan de kant.
Na de verzoekjes van de schoonzus gisteren waren man en dochter nog niet thuis en dus besloot ik om hem maar eens opnieuw op te pakken.
Enkel de mouwen moesten er nog in, de zijnaden sluiten en dan de boord onderaan. Wegens te weinig rode tricot is de band onder het achterpand in dezelfde stof als het achterpand zelf. Mij stoort het niet, dus da's het belangrijkste!

't Was mooi voor 1 keer, maar ik denk dat ik de volgende keer toch voor een simpeler patroon ga, zonder die tussenstukjes en boordjes. Het was ook niet makkelijk om bijpassende stofjes te vinden!


stof: misses Needle, Turnhout
patroon: Doris

last minute 'verzoekjes' van de schoonzus

Afbeelding
Gisterenavond bezoek van de schoonzus. Of ik nog iets voor hen wilde maken. Ze vertrokken donderdag op reis en ze had nog graag wat dingetjes meegenomen. Als het niet lukte, geen probleem. Dan zou 't voor volgend jaar zijn...
Ik voelde de zachte dwang wel en begon dus vanmorgen vroeg te knippen.

1: een zakje voor de autootjes van Brent: even groot als een ander zakje dat ik al eens maakte, maar nu natuurlijk uit een autostofje. Bovenaan een koordje erin zodat hij het zelf dicht kon trekken: check!

2: een tasje zoals ik al eens eentje maakte, waar ze alle kabeltjes in willen bewaren, van opladers van tablets enzo: check!


Ik gebruikte het patroon van de 40 minute purse en maakte er nog zakjes in om kleine kabeltjes in te stoppen.

3: een klein ritstasje, A6-formaat voor kaartjes van een spelletje: check!

 En dan nu nog een oproep aan mijn medenaaisters: die ritstasjes, bovenaan is dat bij mij altijd minder breed als in 't midden of onderaan, omwille van die rits. Het ziet er vaak…

tutorial: venster tafeltent afwerken met biais - rechte hoek - binnenhoek

Afbeelding
In mijn vorige update van de tafeltent zei ik al dat ik aan het sukkelen was met het proper afwerken van de vensters met biais.

Maandag sprak ik af met Yoke Overeem, de oprichtster van de fantastische groep Handwerk op Facebook. Ze tekent zelf patroontjes en weet echt veel van naaien. Ik vroeg haar om hulp met mijn hoekjes.

En eigenlijk, eens je weet hoe het moet, is het niet moeilijk. Maar je moet het weten natuurlijk! Ik vond zelf geen duidelijke tuto op het net, dus ziehier een poging tot duidelijke fototutorial.

Je hebt dus dit: een hoek (bv. van een venster van een tafeltent) en genoeg biais. 

Stap 1: neem de verkeerde kant van de stof. Plooi de biais open en speld vast. Start ergens halverwege een recht stuk, dat maakt het straks makkelijker afwerken. Begin te stikken na +-2cm. Die eerste 2cm ga je straks omplooien.


Stap 2: Hoe ver stik je? Kijk nog even naar de vorige foto. Ik stak een speldje tot waar ik moest stikken. Je neemt de breedte van het stukje biais rechts van de na…

tafeltent - tussenstand

Afbeelding
Ik las het al op verschillende blogs; zo'n tafeltent is een hels karwei! En ik ondervind het ook aan den lijve... Het ziet er allemaal veel eenvoudiger uit dan het is, tot je eraan bezig bent en het echt netjes wil doen!

Voorlopige tussenstand dan maar:
pand 1 met 'deur' is klaar. Links van de deur een brievenbus (met echt gat) en rechts een belletje dat ik kreeg van vriendin Katrien :) De deur is biais rondomrond zodat het in het tentje nog redelijk donker blijft aan die kant. Helemaal dicht is het niet. Door het gewicht blijft dat toch een beetje openstaan.


pand 2 is ook klaar: dicht pand met applicaties. De applicaties die je ziet bevestigde ik allemaal eerst met vliesofix (plakvlieseline) om er daarna langs de randjes nog met een zigzagsteek over te gaan op kleine steeklengte. Dat is het meest arbeidsintensieve karwei! Er komt misschien nog een strook gras onder zoals bij pand 3 en 4, maar dat zal ervanaf hangen hoeveel ik nog over heb van de groene stof.

pand 3 hoop i…

naaien voor prematuurtjes in Gasthuisberg

Afbeelding
Een tijdje geleden kwam er op een naaigroepje op Facebook een oproep of er mensen wilden naaien voor de prematuurtjes in Gasthuisberg. Ik twijfelde niet en reageerde meteen.
Lies Kortleven zet zich daar ook dit jaar weer voor in. Ze had een patroon voor een klein jurkje, een hemdje en voor de rest waren er dit jaar vooral dekentjes nodig.

Voor die dekentjes heb ik gisteren in elk geval mijn best gedaan. Ze moesten 55 op 55cm zijn, dus dat was een ideaal projectje om mijn nieuwe naaimachine mee te testen. De rechte steek en de zigzag werken alvast prima :) Er staan zo veel overlocksteken op dat ik niet wist welke te kiezen, hehe.

Gewoon twee stukken stof aan elkaar naaien, da's echt niet moeilijk he! Ik hoop met deze blogpost nog andere mensen te inspireren om hetzelfde te doen. Ze hadden dit jaar vooral dekentjes en dingen voor jongens nodig. De pdf-bestandjes voor het hemdje en het jurkje vind je op de Facebookgroep Swapperdeswap. En als je daar niet geraakt, mag je mij altijd m…

mijn nieuwe liefde(s)

Gisterenochtend, bij openingstijd, stond ik bij naaimachinekliniek Braspenninckx te Merksem. Ik zou er de Pfaff Expression 3.2 nog even willen testen voor ik besloot hem aan te kopen.

Ik stond eigenlijk wat p(f)af (hehe, vergeef me de woordspeling) over al zijn mogelijkheden. Dat ding is gewoon een halve computer! Zo veel functies en zo veel dingen die je per functie dan ook nog eens kan aanpassen, dat zal wel wat studeren worden :)

Ik kon niet anders dan ze kopen, zo'n geweldige machine! De meeste voetjes zaten erbij en die moest ik dus niet opnieuw kopen, alleen een blinderitsvoetje heb ik er nog moeten bijkopen - en nieuwe spoeltjes. Maar daar heeft Braspenninckx mij een mooie geste gedaan, aangezien ik er ook al mijn overlock kocht denk ik :)

Maar ze is echt goed, mijn nieuwe liefde! Ik kijk er naar uit om de tafeltent af te maken nu.
Ben ondertussen ook aan een T-shirt bezig (Doris), maar ik zit vast bij de mouwen, dus daar moet ik de tricotsteek weer lostornen (yuk!)

En ove…

ditjes en datjes

Afbeelding
Het voelt al een eeuwigheid geleden dat ik nog een blogberichtje schreef...

Wat deed ik ondertussen allemaal?
- Ik maakte een pennenzakje voor een leerling van mijn klas. We hadden voor de laatste dag van het schooljaar namen getrokken. Het budget was 5 euro en ik was heel blij dat ik een meisjesnaam op mijn papiertje had, want voor een jongen vind ik het altijd moeilijker om iets gepast te maken.
Het werd dit exemplaar, en het meisje in kwestie was er blij mee. Oef!

- Ik werkte verder aan mijn tafeltent. Ondertussen is er 1 zijde helemaal klaar (een korte zijde wel...) en ben ik aan de tweede korte zijde bezig. Ik had daar weer niet zo goed over nagedacht, dat alle applicaties die je erop bevestigt met vliesofix ook nog eens met een fijne zigzag moeten worden vastgezet. En dat duurt laaaaaaaaang!

- Verder ben ik nog altijd bezig aan pillenzakjes en toiletzakjes voor vriendinnen van mijn schoonmoeder. Ik denk dat ondertussen wel bijna alle dames voorzien zijn :)

- De kogel is door de …