een milieuvriendelijk pakketje

Ik ben de laatste tijd meer en meer bezig met het milieu.
Zo proberen we ons afval (en dan in het bijzonder plastic) zo veel mogelijk te beperken.
We zetten twee weken geen restafvalzak buiten en dat vind ik bv. persoonlijk echt een overwinning!

Wat doen we zoal dan?
* Op zondag gaan we altijd frietjes halen, maar ik doe dat met een herbruikbare zak. In die zak zitten een paar plastic bewaardozen voor de vleesjes en een kookpot voor de frietjes. Enkel voor de curryworst special vonden we nog geen geschikt bakje. Als iemand een suggestie heeft?

* Naar Colruyt nemen we altijd herbruikbare zakjes mee voor groenten en fruit.

* Onze kinderen en ikzelf gebruiken elke schooldag een brooddoos, een drinkfles en eventueel koekjes- of fruitdozen.
Als we op uitstap gaan en ik neem een rugzak mee, dan neem ik meestal geen brooddoos mee, maar een placematboterhamzakje. Dat weegt minder en als je boterhammetjes op zijn, neemt het ook zo goed als geen plaats meer in.


Dit placematboterhamzakje heeft een buitenkant van katoen en een binnenkant van gelamineerd katoen dat je makkelijk kan afwassen. Om je boterhammen in het zakje te houden, maakte ik er ook een elastiek voor.

Recentelijk kocht ik bij Kudzu ook bijenwaskorrels, om zelf bijenwasdoeken te maken. Die gebruik je om potjes af te dekken zodat de inhoud vers blijft en je ze daarna koel kan bewaren. De bijenwasdoek 'plooi' je in vorm met de warmte van je handen. Denk maar aan het bewaren van restjes salade, een overschotje, ... Geen plasticfolie meer nodig, lang leve de bijenwas! Deze doeken gaan een klein jaar mee en je mag ze enkel koud reinigen. (bij warmte smelt de bijenwas weer...)


Wasbare billendoekjes gebruikte ik bij Noa, toen die nog pampers droeg. Het feit dat ik onlangs ook wasbare wattenschijfjes maakte, zal niemand echt verbazen denk ik. Ik recycleerde wat tetrawashandjes en voor de andere kant gebruikte ik tricot en badstof. Ik verkies de tetrakant om mijn gezicht te reinigen, maar da's voor iedereen anders denk ik... Ik maakte ze twee watjes groot, zodat je 1 herbruikbaar wattenschijfje twee keer kan gebruiken. Met een setje van 8 zou je dus een week moeten toekomen.


Toen ik de tutorial van Lielebeesje zag passeren, om zelf wasbare Swifferdoekjes te maken, pinde ik hem direct. Wij gebruiken die Swiffer duster nogal vaak, en dus sprak een wasbare variant me echt wel aan. Hiervoor gebruikte ik restjes fleece van een babydeken. 


 Allemaal samen vormt dat dit milieuvriendelijke pakketje. Ook interesse? Dan heb ik goed nieuws, want dit pakketje komt terecht in de veiling voor Team Jurgen. Voor 2 euro kan dit pakketje voor jou zijn. Wil je meer kans maken, dan kan je uiteraard ook meerdere lootjes kopen. De gehele opbrengst gaat naar Kom op tegen kanker en zelfs van verzendkosten (binnen België uiteraard) moet je je niets aantrekken.

Als je voor dit pakketje één of meerdere lootjes wil kopen, kan dat tot en met vrijdag 24/5 op het rekeningnummer BE74 3774 6360 8507. Vermeld in de mededeling:
veilingnummer 10 - jouw eigen naam - aantal lootjes

Meer informatie vind je ook op de pagina van de organisatrice, Sarah (hier)

Mijn pakketje is veilingnummer 10. De andere 9 vind je hier terug:

1. Knuffel Sarah
2. Jurkje Inge
3. Tas van Fanny
4. Springkasteel Frank
5. Tas Deborah
6. knuffel van Dorothee
7. Broekjes Debora
8. Veritas bon Barbara
9. Tas Annemie 


Hou je vooral ook niet in om ook daar es te gaan rondneuzen. Er zit veel moois tussen! 

3 opmerkingen